Kakaós csigatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 1 tojássárgája

Töltelék:

  • olvasztott vaj
  • cukrozott kakaópor

Elkészítése:

3 dl tejet langyosra melegítünk a cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk.

A lisztben elkeverjük a sót és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a maradék meleg tejet is hozzáadjuk, majd jól bedagasztjuk.

50 percig kelesztjük letakarva.

A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk és olvasztott vajjal lekenjük. Megszórjuk a cukrozott kakaóval. Szorosan feltekerjük és felvágjuk.

A csigákat egy nagy, 26 cm-es kapcsos tortaformába tesszük és még 15 percig kelesztjük.

170 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Egyenletes szép egyforma vastag akkor lesz a csigában a töltelék, ha felolvasztom a vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott megkelt tésztán. Egy szitán keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja, sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre cukros réteget teszek, azt sem sajnálom Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport. Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a bejglit vagy a kalácsot (nagyon szorosan kell feltekerni). Kétujjnyi vastag szeletekre vágom.

Kétféle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket, így a csigák oldalra terülnek.

Ha megsült 2 dl langyos tejben 1 evőkanál vajat olvasztok, elkeverek benne fél evőkanál cukrot. A még meleg kakaós csigákat lekenem vele egy ecsettel. Nem baj, ha folyadék kicsit befolyik csigák közé. Ettől lesz puha még másnap is. Letakarom egy konyharuhával és hagyom kihűlni a konyharuha alatt.