Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Elkészítése:
3 dl tejet langyosra melegítünk a cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és felfuttatjuk.
A lisztben elkeverjük a sót és a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a maradék meleg tejet is hozzáadjuk, majd jól bedagasztjuk.
50 percig kelesztjük letakarva.
A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk és olvasztott vajjal lekenjük. Megszórjuk a cukrozott kakaóval. Szorosan feltekerjük és felvágjuk.
A csigákat egy nagy, 26 cm-es kapcsos tortaformába tesszük és még 15 percig kelesztjük.
170 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Egyenletes szép egyforma vastag akkor lesz a csigában a töltelék, ha felolvasztom a vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott megkelt tésztán. Egy szitán keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja, sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre cukros réteget teszek, azt sem sajnálom Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport. Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a bejglit vagy a kalácsot (nagyon szorosan kell feltekerni). Kétujjnyi vastag szeletekre vágom.
Kétféle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket, így a csigák oldalra terülnek.
Ha megsült 2 dl langyos tejben 1 evőkanál vajat olvasztok, elkeverek benne fél evőkanál cukrot. A még meleg kakaós csigákat lekenem vele egy ecsettel. Nem baj, ha folyadék kicsit befolyik csigák közé. Ettől lesz puha még másnap is. Letakarom egy konyharuhával és hagyom kihűlni a konyharuha alatt.