Libahúsleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, zúza, szív, farhát vegyesen)
  • 8 sárgarépa
  • 4 fehérrépa
  • 20 dkg zeller
  • 20 dkg karalábé
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint szerecsendió
  • levesbetétnek: ízlés szerint cérnametélt, lúdgége, medvehagymás burgonya gombóc (ki mit szeret)

Elkészítése:

Megmossuk a húst, majd daraboljuk fel, de akár hagyhatjuk egészben is.

Hideg, bő vízben, nagyon lassú tűzön elkezdjük főzni. Éppen csak gyöngyöznie szabad a levesnek, közben a tetején keletkező habot folyamatosan szedjük le.

Előkészítjük a zöldségeket meghámozzuk, a répát, fehérrépát ízlés szerint karikára vagy hasábokra vágjuk. A zellert, karalábét közepes hasábra vágjuk a vörös hagymát egészben hagyjuk. A fokhagyma gerezdeket is pucoljuk meg.

Két óra lassú főzés után adjuk a leves alapunkhoz a megtisztított feldarabolt zöldségeket. Amikor a zöldségek és a hús is teljesen megpuhult elkészült a levesünk. Kóstoljuk meg és ízesítsük sóval, borssal ha még kicsit íztelen lenne.

Pihentessük a levesünket pár percig majd ha még keletkezett a leves tetején felesleges zsír szedjük le. Szűrjük át a levesünket és a libahússal, zöldségekkel tésztával tálaljuk.