Kunmadarasi ferdinánd

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 70 dkg finomliszt (átszitálva)
  • 3,5 dkg élesztő
  • 4 tojássárgája
  • fél liter tej
  • csipet só
  • 3 dkg cukor
  • diónyi vaj olvasztva

Töltelék:

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • mazsola

Tetejére:

  • 2 dl tej
  • 1 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt 3 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztbe beleütjük a tojások sárgáját, a maradék cukrot, sót és a vajat. A maradék 2 dl langyos tejet hozzáadjuk az élesztős tejhez, majd az egészet a lisztes keverékhez öntjük, de csak apránként.

Hólyagos, lágy tésztává dagasztjuk és letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm vastagságúra nyújtjuk majd megkenjük a porcukor, vaj, vaníliás cukros keverékkel. Megszórjuk mazsolával és feltekerjük. 5-6 cm széles csíkokat vágunk.

Kizsírozott tepsibe vagy kerek tortaformába tesszük, egymástól kicsit távolabb, majd tojássárgájával megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük.

Ekkor lelocsoljuk a cukros tejjel és további 20 percre visszatoljuk a sütőbe és 200 fokon tovább sütjük.

Az adag 2 csatos formához elegendő vagy egy nagyobb tepsihez.