Mini almás piték

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 kávéskanál sütőpor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 3 alma
  • cukor ízlés szerint (nálam 1 evőkanálnyi)
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 ek darált dió

A tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

A vajat a liszttel összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót és jól összegyúrjuk.

A tésztát 30 percre betesszük a hűtőbe pihenni.

Ez idő alatt az almákat megpucoljuk és a legnagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Jól kinyomkodjuk a levét beízesítjük a cukorral és a fahéjjal.

Pár percig állni hagyjuk, majd újra kinyomkodjuk.

Elővesszük a tésztát és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 6 db 10 cm átmérőjű tortácska formába nyomkodjuk.

Az aljába darált diót szórunk. Elosztjuk benne a fahéjas almát, majd a maradék tésztából csíkokat vágunk és tetszés szerint a tetejére tesszük. Felvert tojással lekenjük.

180 fokos sütőben alsó-felső lángon 20-25 percig sütjük, majd kihűtjük.

A tetejét porcukorral (esetleg fahéjas porcukorral) megszórjuk és tálaljuk.