Hozzávalók:
Tálaláshoz:
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk.
A túrót összekeverjük/törjük a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, szódabikarbónával és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy kissé keményebb masszát kapjunk (a búzadara mennyiségét nagyban befolyásolja a tojások nagysága. Ha nagyobbak a tojások, többet adjunk hozzá, ha kisebbek, akkor kevesebbet.)
A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
1-2 órára vagy akár egész éjszakára betesszük a keveréket a hűtőbe letarva.
Egy nagyobb edényben vizet forralunk kevés sóval. Közben elkészítjük a morzsát: kevés olajon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A túrós masszából nedves kézzel kisebb golyókat formálunk.
A víz alatt lejjebb vesszük a lángot, éppen csak gyöngyözzön a víz, majd beletesszük a gombócokat. Ha feljöttek a víz felszínére még 1-2 percig főzzük, majd kiszedjük a zsemlemorzsába és körbeforgatjuk, hogy mindenhol befedje.
Ízesített tejföllel vagy lekvárral tálaljuk. Maga a gobóc nem lesz nagyon édes, aki szeretne tehet bele több cukrot.