Habkönnyű túrógombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 500 g félzsíros, kissé rögös tehéntúró
  • 3 tojás
  • 3 cs vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 10-12 dkg búzadara (a tojások nagyságától függően)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipet só

Tálaláshoz:

  • pirított zsemlemorzsa
  • cukrozott tejföl vagy lekvár

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk.

A túrót összekeverjük/törjük a tojássárgákkal, vaníliás cukorral, szódabikarbónával és annyi búzadarát adunk hozzá, hogy kissé keményebb masszát kapjunk (a búzadara mennyiségét nagyban befolyásolja a tojások nagysága. Ha nagyobbak a tojások, többet adjunk hozzá, ha kisebbek, akkor kevesebbet.)

A fehérjéket a sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszába forgatjuk.

1-2 órára vagy akár egész éjszakára betesszük a keveréket a hűtőbe letarva.

Egy nagyobb edényben vizet forralunk kevés sóval. Közben elkészítjük a morzsát: kevés olajon vagy vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.

A túrós masszából nedves kézzel kisebb golyókat formálunk.

A víz alatt lejjebb vesszük a lángot, éppen csak gyöngyözzön a víz, majd beletesszük a gombócokat. Ha feljöttek a víz felszínére még 1-2 percig főzzük, majd kiszedjük a zsemlemorzsába és körbeforgatjuk, hogy mindenhol befedje.

Ízesített tejföllel vagy lekvárral tálaljuk. Maga a gobóc nem lesz nagyon édes, aki szeretne tehet bele több cukrot.