Gyümölcsös joghurttorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Kekszes alap hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

  • 15 dkg Győri édes keksz
  • 10 dkg vaj

Citromos joghurtréteg hozzávalói:

  • 4 db citromos joghurt (4×125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2 dl habtejszín
  • 12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Szedres joghurtréteg hozzávalói:

  • 15 dkg szeder
  • 2 db epres joghurt (2×125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 12 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Sárgadinnyés joghurtréteg hozzávalói:

  • 25 dkg sárgadinnye (héj és mag nélkül)
  • 2 db citromos joghurt (2×125 gramm)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 dl habtejszín
  • 15 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Elkészítése:

Kekszes alap:

A kekszet morzsoljuk össze (v. daráljuk le), majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük alaposan össze.

A tortatformát béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a kekszmorzsát, és tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be a hűtőbe legalább fél órára, hogy kellően lehűljön mielőtt rákerül a joghurtos réteg.

Citromos réteg:

A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a citromlevet, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. (én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára)

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot és a tortaformát magasítsuk meg dupla sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a citromos krémet. (a joghurtos réteg kicsit magasabb lesz mint a tortaforma, azért kel megmagasítani pár centivel)

Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

Szedres réteg:

A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.

A szedret turmixoljuk össze, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe.

Ezután a szederpépet adjuk hozzá a joghurthoz, és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. (én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára)

Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a szedres krémet.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

Sárgadinnyés réteg:

A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd keverjük simára.

A sárgadinnyét kockázzuk fel, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a joghurthoz és keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra hűl.

Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a joghurtos keverékhez. (én két részletben adtam hozzá a habot, és kézi habverővel kevertem simára)

Vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a sárgadinnyés krémet.

Ezután tegyük vissza a hűtőbe 1-2 órára, hogy teljesen megdermedjen.

A teljesen megdermedt tortát vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint rakjuk ki a tetejét a rétegekhez használt gyümölcsökkel.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Érdemes előző nap elkészíteni, mert akkor van idejük a rétegeknek megdermedni, és az ízek is jól összeérnek.