Sütőtökös aranygaluska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek kristálycukor
  • 50 dkg sütőtökpüré
  • fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

Pici langyos, cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ráöntjük a lisztre, adunk hozzá még 1 ek cukrot, tojást, hozzáöntjük a maradék langyos tejszínt és szép, közepesen lágy kelttésztát dagasztunk.

Letakarva hagyjuk kelni.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.

A tökpürét ízesítjük a fűszerkeverékkel és kevés porcukorral. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát két oldalról feltekerjük, így két vékony tekercset kapunk. Középen elvágjuk. A tekercseket felszeleteljük kb 3 cm vastag csigákra.

A darált diót összekeverjük a porcukorral, a vajat megolvasztjuk. Egy nagy jénai vagy sütőtálat vastagon kikenünk vajjal.

A csigákat megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros dióval és rétegesen belerakjuk sütőtálba. A tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk a maradék cukros dióval és hagyjuk kelni.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd pár perc múlva 170 fokra állítjuk a sütőt és készre sütjük. Vaníliasodót vagy csokoládésodót adunk mellé.