Diós-mézes répatorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 20*32 cm-es formához vagy 26 cm-es tortaformához:

  • 4 tojás
  • 6 evőkanál méz
  • 10 dkg margarin
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1,5 teáskanál fahéj (vagy a fűszerek helyett lehet mézes fűszert használni)
  • 40 dkg sárgarépa
  • 20 dkg dió (vagy lehet vegyesen is mandula, sótlan mogyoró, tökmag)
  • 10 dkg mazsola
  • aszalt gyümölcsök kb 10-15 dkg (pl áfonya, szilva, sárgabarack)
  • a forma vagy tepsi kikenéséhez margarin

Elkészítése:

A répát jól megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő kislyukú oldalán lereszeljük. Hozzáadjuk a durvára vágott diót, mazsolát és a tetszés szerinti aszalt gyümölcsöket.

A tojássárgákat a mézzel jól kikeverjük, majd a nagyon puha margarint is hozzáadjuk és simára keverjük.

A liszthez adjuk a szódabikarbónát, fűszereket vagy fűszerkeveréket. Hozzáadjuk a sárgákhoz és belekeverjük a répás keveréket.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük és lazán beleforgatjuk a masszába.

A tortaformát vagy tepsit kikenjük margarinnal, beleöntjük a masszát és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb 45 perc alatt készre sütjük.