Fahéjas csokoládétorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
Tészta:

  • 20 dkg étcsokoládé (74 %-os)
  • 8 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 6 tojás (nagy)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk narancshéj (reszelt, szárított)

Csokoládé ganache:

  • 10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
  • 1 dl habtejszín
  • 1 mokkáskanál vaj

Elkészítése:

A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a vajat és gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le a gőzről, keverjük hozzá a fahéjat és a narancshéjat, majd hagyjuk kihűlni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, kezdjük el habbá keverni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, majd keverjük kemény habbá. Ezután tegyük félre.

A tojások sárgájához adjunk hozzá 10 dkg porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük jó habosra.

Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a vajas-csokis keveréket, majd keverjük simára.

Ezután apránként adagolva, egy keverőkanállal keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.

Végül szitáljuk hozzá a sóval és sütőporral összekevert lisztet, majd óvatosan forgassuk össze.

A tortaformát béleljük ki sütőpapírral (vagy ízlés szerint zsírozzuk és lisztezzük ki), majd egyenletesen simítsuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, tűpróbáig (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

A habtejszínt és a vajat tegyük egy edénybe, majd kevergetve melegítsük forráspontig.

A csokoládét tördeljük apró darabokra, majd adjuk hozzá a tűzről levett, forró tejszínhez és gyors mozdulatokkal keverjük simára.

Ezután öntsük rá a teljesen kihűlt torta tetejére, majd egyenletesen vonjuk be vele úgy, hogy kissé az oldalára is lefolyjon a csokoládé.

Az elkészült tortát tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a tetején.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tésztája jó szaftos marad, nem szárad ki sütés közben. Igazi kalóriabomba, de nagyon finom.