Kaprós-túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg zsír
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 90 dkg túró
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csokor friss kapor apróra vágva
  • 10 dkg porcukor

Tetejére:

  • 5 dl tejföl
  • 2 tojás

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. A tojássárgákat és a csipet sót a liszthez öntjük és lágy kelttésztát gyúrunk belőle. Csak a végén gyúrjuk hozzá az olvasztott zsírt.

A tésztát megkelesztjük, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. Egy közepes tepsit kibéleljük a kinyújtott tésztával és erre tesszük majd a tölteléket.

Az áttört túrót elkeverjük a töltelék többi hozzávalójával, majd vastagon rátesszük a tésztára és újabb 25-30 percig kelesztjük.

Ezután cukros-tejfölös tojással lekenjük a pitét és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Sütés után pihentetjük és ezután felszeleteljük.

Tartalmasabb leves után főételnek is kitűnő.