Mákos piskótatekercs citromos krémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Mákos piskótatekercshez:

  • 4 tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 2 ek egész (darálatlan) mák
  • 2 ek forró víz
  • 1 tk vaníliaaroma

Citromos krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd rögtön öntsük ki egy tányérra és hűtsük ki teljesen.

Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, a pörkölt mákot, majd kanalanként a forró vizet és keverjük még 1-2 percig.

Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit (37*33 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 15 perc alatt készre (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem).

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen).

A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és reszelt citromhéjat, majd keverjük jó habosra.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a citromos krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki, majd egyenletesen kenjük rá a krém több mint a felét, majd óvatosan tekerjük vissza.

Ezután a maradék krémmel vonjuk be kívülről is a tésztát, majd ízlés szerint díszítsük citromkarikákkal.

Tálalás előtt hagyjuk a megtöltött piskótát 1-2 órát a hűtőben állni, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.