Hortobágyi palacsintatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Palacsintához:

  • fél liter szódavíz
  • csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 12,5 dkg (rizs)liszt
  • (2 dkg gluténpótló)
  • 2,5 dkg tojáspótló vagy 1 tojás

A töltelékhez:

  • 400 g csirkemell filé
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 kk Erős Pista
  • 3 dl tejföl

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból kézi habverővel, csomómentes tésztát keverünk. A palacsinta sütőt előmelegítjük és kevés kókuszzsírral kikenjük, elég csak az első palacsinta előtt zsírozni a serpenyőt.

A rizsliszt hajlamos leülni a tál aljába, ezért minden egyes palacsinta sütése előtt érdemes átkeverni a masszát. Nem érdemes pirosra sütni a palacsintákat, mert akkor kiszáradnak.

Egyesével kisütjük a palcsintákat.

A húst leöblítjük, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk.

A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (25-30 perc), azaz pörköltet készítünk.

Kiszedjük a húst a levéből, késes aprítóban pépesre daráljuk. A levében elkeverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

Megkenjük vele a palacsintákat és tortaszerűen összerakjuk, a tetejére tejfölt kenünk és reszelt sajttal megszórjuk.

Előmelegített sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivéve érdemes 10 percet pihentetni, ezt követően szépen szeletelhető. 6 “rendes”, nagy szelet lett belőle!