Soma kocka

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 ek holland kakaópor
  • 2,5 dl tej
  • fél cs sütőpor
  • csipet só
  • 1 citrom

A krémhez:

  • 4 púpozott ek liszt
  • 4 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 2 púpozott ek holland kakaópor
  • 25 dkg mascarpone

A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg vaj
  • kb 1 dl habtejszín

Elkészítése:

A zsírt a tojással, cukrokkal, csipet sóval és a fél citrom reszelt héjával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztben elkevert sütőport és kakaóport, majd a tejjel homogénre keverjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Egy 32*24 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen beleöntjük és kb 15 perc alatt, alsó-felső sütéssel készre sütjük, majd kihűtjük

A krémhez a lisztet kevés tejjel simára keverjük. A többit felforraljuk, majd állandó keverés mellett belecsorgatjuk a lisztes keveréket és sűrűre felfőzzük.

Teljesen hagyjuk kihűlni. Amíg hűl, a mascarponét a két fajta cukorral, kakaóporral jól kikeverjük és a már kihűlt krémhez adjuk.

A piskótát kettévágjuk, majd a krémmel egyenletesen megkenjük és berakjuk a hűtőbe dermedni.

A mázhoz az étcsokoládét feldaraboljuk, hozzáadjuk a tejszínt, a vajat és mikróban felolvasztjuk. Kicsit hagyjuk hűlni.

A süteményt egyforma kockákra daraboljuk fel és helyezzük a sütőrácsra, ami alá egy gáztepsit teszünk. Minden darab oldalát mártsuk a csokimázba és a tetejét is csurgassunk meg egyenletesen.

Tetszés szerint díszítsük fel. Én dekorcukorral szórtam meg. Tálalásig rakjuk hűtőbe.