Csirkeszárny saslik fokhagymás krumpliágyon

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Páchoz:

  • 10 csirkeszárny
  • 1 ek mustár
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 kk csípős darált paprika
  • 3 ek olívaolaj
  • 14-15 kis méretű bambusznyárs

Továbbá:

  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 vastag húsú, piros tv paprika
  • 10-12 kisebb vöröshagyma

Krumpliágyhoz:

  • 1 kg burgonya
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1/2 kk bors
  • 3-4 ek olívaolaj

Elkészítése:

A csirkeszárnyakat a hajlatoknál feldaraboljuk (a szárnyvégeket félretesszük), egy tálba téve hozzáadjuk a pác anyagait, jól összekeverjük, lefedjük és fél órát állni hagyjuk.

Amíg pácolódnak a húsok, a burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk és a gerezdeket a burgonyával együtt sós vízben, forrástól számított 6-7 percig főzzük. Leszűrjük és félretesszük.

A szalonnát és paprikát keskenyebb szeletekre vágjuk, a vöröshagymákat megtisztítjuk.

A saslikkészítéshez a csirkeszárny ízületek mindkét végén átszúrjuk a nyársakat, majd a paprikából és a szalonnából és egy-egy hagymából is teszünk rá és addig ismételjük a sort, amíg megtelnek a nyársak.

Egy nagyobb tepsibe beletesszük a fokhagymás félig megfőzött burgonyát, sózzuk, borsozzuk és 1-2 ek olajjal meglocsoljuk.

Az így előkészített krumpliágyra ráhelyezzük a nyársakat, szépen eligazítjuk, hogy egyenletesen feküdjenek a burgonyán és a tetejét meglocsoljuk 2-3 ek olajjal.

És 200 fokra előmelegített sütőbe téve nagyjából 40 percig sütjük. Nem kell lefedni.

Ezután kivesszük a tepsit, a nyársakat egy villa segítségével átfordítjuk, majd további 20-25 percig légkeveréssel sütjük, illetve pirítjuk.

Friss kenyérrel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A páchoz az erős fűszerpaprika helyett csemegét is lehet használni annak, aki nem szereti az enyhén csípős ételeket, semmi különbség nincs közöttük azon kívül, hogy kissé pikáns az étel!

A szárnyvégekből 1 liter vízzel, 1 fej vöröshagymával és 1 csapott ek ételízesítővel közepesen jóminőségű csirke alaplét lehet készíteni, ami frissen vagy fagyasztva kitűnő az ételek felöntéséhez.