Dupla sajtos stangli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 15 ml étolaj
  • 15 dkg tejföl
  • 150 ml víz
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

A kenéshez:

  • 15 dkg puha margarin
  • ízlés szerint reszelt sajt

A tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd alaposan dagasszuk ki. A kidagasztott tésztát tegyük meleg helyre, takarjuk le és hagyjuk kelni legalább 1 órát (duplájára keljen).

Miután megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagságú téglalappá. Kenjük meg a puha margarinnal és szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.

Vagdossuk be a tésztát 9 négyzetre (a vágások ne érjenek össze). Először a tészta sarkait hajtsuk középre, majd a középső négyzeteket is hajtsuk középre. Az elkészült tésztát pihentessük letakarva, 15 percig.

15 perc elteltével nyújtsuk ki ismét a tésztánkat és ismét vagdossuk be (ilyenkor már nem kenem meg vajjal és nem szóróm meg sajttal sem).

Végezzük el a hajtogatást a korábbi módszer szerint, majd ismét letakarva pihentessük a tésztánkat 15 percet.

Pihentetés után nyújtsuk ujjnyi vastagságúra a tésztánkat, majd vágjuk ízlés szerinti nagyságú rudakra.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket olvasztott vajjal és szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal.

150 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.