Csokoládé torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 9 tojás
  • 27 dkg cukor
  • 24 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1,5 evőkanál víz
  • 1,5 evőkanál olaj
  • 1,5 teáskanál sütőpor

Krém:

  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 40 dkg étcsokoládé (legalább 52% os)
  • 40 dkg vaj

Elkészítése:

Piskóta:

A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

3 tojást szétválasztunk. A fehérjéket 9 dkg cukorral felverjük, majd egyesével hozzáadjuk a sárgákat, fél ek vizet és fél ek olajat.

8 dkg liszthez hozzáadunk 1 dkg kakaóport és fél tk sütőport, majd a tojásos masszába forgatjuk óvatosan.

A kész masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 25 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezzünk!). Langyosan lehúzzuk a lapról a papírt.

A maradék hozzávalókból másik két lapot sütünk és azokat is kihűtjük.

Krém:

Egy fém keverőtálba tesszük az egész tojásokat, cukrot és átszitált kakaóport, majd az egészet csomómentesre keverjük.

Egy lábasba felteszünk vizet melegedni. A csokoládét összetörjük.

Ha forr a víz, ráhelyezzük a keverőtálat és kis lángon állandó keverés közben addig melegítjük a krémet, míg sűrűsödni kezd (nem szabad nagy lángon készíteni és ott hagyni, mert különben összekpja a tojást).

Ekkor levesszük a vízgőzről és hozzáadjuk a csokoládét, majd gőz fölött ismét állandó kevergetés közben még kb 5 percig főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A puha vajat kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a csokoládés krémhez (fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a vaj és a krém, különben csomós lesz).

A lapokat betöltjük úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson a krémből, majd ízlés szerint díszítjük.