Almás őzgerinc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 szép alma
  • 15 dkg darált dió
  • 5 dkg vágott dió
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor

A bevonathoz:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg vágott dió
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tk vaj

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük.

A tojást a cukorral, a reszelt citrom héjjal habosra keverjük 10 perc alatt és hozzákeverjük a reszelt almát, majd tovább keverjük (levével együtt adjuk hozzá).

A lisztet, darabos és darált diót, sütőport elkeverjük, majd az almás masszába forgatjuk.

Az őzgerincformát vajjal kikenjük, egy kis liszttel megszórjuk és az almás masszát beleöntjük. Kissé eligazítjuk a formában.

190 fokra előmelegítjük a sütőt és kb 40 percig sütjük (tűpróbát végezzünk!). Sütőből kivéve egy tálcára fordítjuk, majd amikor kihűlt bevonjuk a csokoládéval.

A csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, majd a süteményre csurgatjuk és szépen elkenjük.

A kristálycukrot egy teflon serpenyőben karamellizáljuk, rátesszük a darabos diót. Összeforgatjuk vele, majd vajjal kent lapos tányérra öntjük. Amikor kihűlt aprítógépbe téve összezúzzuk és a süteményt megszórjuk vele.