Szalonnás-csirkés tészta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 50 dkg csirmell vagy csirkecomb filé
  • 1 csomó újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 fej lilahagyma
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl főzőtejszín
  • 15-20 dkg reszelt sajt (lehet benne füstölt is)
  • só, bors, őrölt chili ízlés szerint
  • 25 dkg száraztészta
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A tésztát a szokásos módon kifőzzük, majd leszűrjük.

A szalonnát és a húst kis kockákra vágjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk. Az újhagymát karikára, a lilahagymát és a petrezselymet apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.

Egy nagy serpenyőben kipirítjuk a szalonna zsírját, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon először fehéredésig sütjük a húst, majd amíg szép piros nem lesz. Ekkor kiszedjük.

Ha szükséges öntünk alá némi zsiradékot, majd beletesszük a a lilahagymát, újhagymát és a fokhagymát, majd addig pirítjuk, amíg kissé össze nem esik. Ekkor felöntjük a tejszínnel és a vízzel, majd kevergetve felforraljuk. Közben sóval, borssal és chilivel ízesítjük.

Amikor a mártás forr, beletesszük a húst és a tésztát, majd az egészet jól elkeverjük és újra felforraljuk.

Ekkor bőven megszórjuk petrezselyemmel és sajttal, majd összekeverjük és megvárjuk, amíg a sajt el nem olvad. Ha szükséges, akkor utánízesítünk.

Forrón tálaljuk a kisütött szalonnával és reszelt sajttal.