Almás és túrós kígyórétes

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 18 dkg puha zsír vagy 20 dkg vaj/margarin

Almás töltelék:

  • kb 50-60 dkg alma
  • 3 ek cukor (az almától függően)
  • 1 csapott kk őrölt fahéj
  • 15 g vaj/margarin
  • darált keksz

Túrós töltelék:

  • 40 dkg túró
  • 2 kisebb tojás
  • vaníliás porcukor (4 ek kristálycukor 2 cs vaníliás cukorral megőrölve)
  • 3 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • mazsola ízlés szerint (akár el is maradhat)
  • búzadara, ha nagyon leves lenne a töltelék
  • darált keksz

Tetejére:

  • 1 enyhén felvert tojásfehérje

Elkészítése:

Almás töltelék:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Ha sok a leve, akkor kicsavarjuk, majd a cukorral megpároljuk. Elzárjuk alatta a lángot és beletesszük a fahéjat, vajat és addig keverjük, amíg a vaj felolvad teljesen.

Kihűtjük.

Túrós töltelék:

A túrót egy tálba öntjük és hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat, a vaníliás porcukrot és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a citrom héját és levét, majd a mazsolát és alaposan elkeverjük. Ha nagyon leves lenne, akkor tegyünk hozzá 1-2 ek búzadarát.

Tészta:

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálba tesszük és elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgáját, a zsírt, majd a megkelt élesztőt és az egészet összegyúrjuk. Ha kissé ragacsos lenne, adjunk még hozzá kevés lisztet.

Összeállítás:

A kész tésztát elfelezzük. Az egyik felét kb 25*35 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd képzeletben fentől lefelé 3 részre osztjuk és a két szélét 45 fokos szögben, lefelé haladva bevagdossuk. A közepére darált kekszet szórunk, majd egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket és a két széléről haladva, a tésztacsíkokkal befedjük a tölteléket. Egyszer a jobb oldalról hajunk rá egy csíkot, egszer a bal oldalról.

Ha végigértünk, akkor egy nagy tepsire óvatosan áttesszük a rétest, majd a másik tésztát is ugyanígy készítjük el.

Közben a sütőt 170 fokra alul-felül sütéssel bemelegítjük.

A rétesek tetejét enyhén felvert fehérjével lekenjük, majd kb 40 percig sütjük a 170 fokos sütőben.

Langyosra hűlve, szeletekre vágjuk és tálaljuk.