Hozzávalók:
Tészta:
Almás töltelék:
Túrós töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. Ha sok a leve, akkor kicsavarjuk, majd a cukorral megpároljuk. Elzárjuk alatta a lángot és beletesszük a fahéjat, vajat és addig keverjük, amíg a vaj felolvad teljesen.
Kihűtjük.
A túrót egy tálba öntjük és hozzáadjuk a puha vajat, a tojásokat, a vaníliás porcukrot és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a citrom héját és levét, majd a mazsolát és alaposan elkeverjük. Ha nagyon leves lenne, akkor tegyünk hozzá 1-2 ek búzadarát.
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy tálba tesszük és elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az egész tojást, a tojássárgáját, a zsírt, majd a megkelt élesztőt és az egészet összegyúrjuk. Ha kissé ragacsos lenne, adjunk még hozzá kevés lisztet.
A kész tésztát elfelezzük. Az egyik felét kb 25*35 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd képzeletben fentől lefelé 3 részre osztjuk és a két szélét 45 fokos szögben, lefelé haladva bevagdossuk. A közepére darált kekszet szórunk, majd egyenletesen ráhalmozzuk a tölteléket és a két széléről haladva, a tésztacsíkokkal befedjük a tölteléket. Egyszer a jobb oldalról hajunk rá egy csíkot, egszer a bal oldalról.
Ha végigértünk, akkor egy nagy tepsire óvatosan áttesszük a rétest, majd a másik tésztát is ugyanígy készítjük el.
Közben a sütőt 170 fokra alul-felül sütéssel bemelegítjük.
A rétesek tetejét enyhén felvert fehérjével lekenjük, majd kb 40 percig sütjük a 170 fokos sütőben.
Langyosra hűlve, szeletekre vágjuk és tálaljuk.