Fahéjas tekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 10 dkg megolvasztott vaj vagy 0,5 dl olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

Kenéshez:

  • 1 egész tojás

Szóráshoz:

  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1/2 mokkáskanál fahéj

Elkészítése:

Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis a meglangyosított tejben, kevés cukor hozzáadásával, feloldjuk az összemorzsolt élesztőt.

Közben egy tálba kimérjük az átszitált lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, puha vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt, a tejet részletekben adagoljuk hozzá.

Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg közepes keménységű tésztát kapunk, a kezünkről leválik és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában.

Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk és vékonyra nyújtjuk. Fánkszaggatóval négy kört vágunk a kinyújtott tésztából. A kör alakú tésztákon nyújtófával párszor átmegyünk, majd egymásra helyezzük úgy, hogy félig fedjék egymást.

Feltekerjük és félbevágjuk. A félbevágott tésztát formázzuk a következők szerint. A tészta oldalát csipkedjük be alulra, minél jobban tűrjük be a tésztát, annál inkább nyílik szét és kezd rózsára hasonlítani.

A megformázott tésztát tegyük olajjal kikent muffin sütőbe és meleg helyen pihentessük még 20–30 percen keresztül.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a cukor és fahéj keverékével. Tegyük a sütőbe és 15-20 perc alatt süssük pirosra.