Sütőtökös ökörszem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • fél cs élesztő (25 g)
  • 0,5 dl étolaj
  • 3 ek porcukor
  • kb 3 dl langyos tej

Töltelék:

  • 1/2 kg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg sütőtökpüré
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • ízlés szerint porcukor

Tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez
  • tejben ázott mazsola

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit bedagasztjuk és a duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt, átgyúrjuk és 12 részre osztjuk, mindegyikből gombócot formálunk és kb 10 cm-es átmérőjű körré lapítjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk és letakarva fél óráig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat összekeverjük a tojássárgával. A tojásfehérjét habbá verjük és lazán beleforgatjuk a túrós-tökös masszába.

A fél óra elteltével egy pohár aljával mélyedést nyomunk a tésztába (előtte mártsuk lisztbe), majd kanalazzuk bele a túrós masszát. Közepébe tegyünk tejben megáztatott mazsolát.

A tészta széleit kenjük meg felvert tojással és 170 fokonon süssük szép pirosra.