Gulyásleves

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéslapocka (marhahús is lehet)
  • 1 kg burgonya
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 tk házi paprikakrém
  • 1 ek zsír
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 mk őrölt kömény
  • 2-3 gulyásleveskocka
  • 1 dl vörösbor

A galuskához:

1 tojás
4 evőkanál liszt (vagyis annyi liszt, amennyit a tojás felvesz)

Elkészítése:

A krumpli és a hagymát meghámozom, felkockázom. A többi zöldséget is megtiszíttom és felaprítom. A húst megmosom, megszárítom és apróra vágom.

Zsíron a felaprított vöröshagymát üvegesre párolom, majd megszórom pirospaprikával. 2 dl vízzel felöntöm és a kockákra vágott húst beleteszem és a többi hozzávalóval együtt (a burgonya kivételével).

Fedő alatt puhára főzöm, mint a pörköltet. Felöntöm kellő mennyiségű vízzel és amikor forr beleteszem a burgonyát is.

Amikor megpuhul, a forró levesbe galuskát szaggatok (a tojást csipetnyi sóval felveem, majd annyi lisztet adok hozzá, hogy kissé sűrűbb, de még folyós masszát kapjak). Amikor a galuskák feljönnek a leves tetejére, már kész is.

Külön tehetünk bele csípős paprikát tálaláskor.