Kókuszos bulgur körtekrémmel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Bulgurhoz:

  • 1,5 dl bulgur
  • 4 dl tej
  • 3 ek kókuszreszelék
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek barnacukor vagy más édesítőszer

Körtekrémhez:

  • 2 körte
  • 1/2 itrom leve és reszelt héja
  • 2 ek barnacukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1/2 mk őrölt fahéj
  • 2 db szegfűszeg
  • 0,5 dl édes fehérbor vagy víz
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1,5 dl habtejszín

Elkészítése:

Egy serpenyőbe tegyük bele a bulgurt, a kókuszreszeléket, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, majd öntsük hozzá a hideg tejet. Ezután keverjük össze, majd kisebb lángon, néha megkeverve, főzzük puhára, majd fedjük le a serpenyőt és hagyjuk egy fél órát állni (én fogkeményre főztem, hogy ne legyen egy összeálló massza az egész).

Ezután vegyük le a fedőt, keverjük össze, majd hűtsük ki teljesen.

A körtét hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel és facsarjuk rá a citromlevet, hogy ne barnuljon meg.

A cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, majd állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a feldarabolt körtét ( ekkorhirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni).

Ezután tegyük vissza a tűzre, öntsük fel a borral, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, reszeljük rá a citromhéjat, majd kisebb lángon főzzük pár percig (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük).

Amikor a körte puhára főtt, vegyünk ki belőle pár darabot a díszítéshez, a többit pedig turmixoljuk össze, majd hűtsük ki egészen.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és egy csomag vaníliás cukrot, majd keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a leturmixolt körtét, majd szintén keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez (annyi tejszínhabot adjunk hozzá, hogy egy könnyű, de nem túl lágy, krémet kapjunk).

A teljesen kihűlt kókuszos bulgurt a körtekrémmel felváltva rétegezzük a poharakba, majd ízlés szerint helyezzük rá a félretett körtedarabokat.

Az elkészült desszertet tálalhatjuk rögtön, de ízlés szerint betehetjük a hűtőbe, hogy jól lehűljön tálalás előtt, majd úgy kínáljuk.