Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítése:
A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk kevés (olíva)olajjal és megszórjuk a fahéjjal (érdemes kipróbálni a készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket is, isteni illatot ad, miközben sül).
Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd miután kihűlt, botmixerrel pürésítjük.
A pite tésztájához a lisztbe elkeverjük a vajat, cukrot, tojást. Jól összedolgozuk, majd hűtőbe tesszük legalább 20 percre.
A második, kekszes réteget is elkészítjük. Az étcsokoládét kevés olajjal vízgőz fölött kiolvasztjuk, majd hozzákeverjük a darált kekszet. Kenhető massza lesz belőle.
Nyújtsuk ki a hűtőből kivett pite tésztáját, helyezzük az előzőleg kivajazott piteformába, erre kenjük rá a kekszes masszát is.
A sütőtök krémhez a pürésített tökhöz hozzáadjuk a cukrot, tojást, vaníliás pudingport és a mascarponét is. Jól kikeverjük, majd a formába öntjük.
A pitét 170 fokon sütjük kb 35-40 percig. Nézzünk néha rá, nehogy megégjen a teteje (takarjuk le fóliával, ha szükséges).
Hagyjuk jól kihűlni, vagy készítsük el fogyasztás előtt 1 nappal, 1 éjszaka a hűtőben csak segít rajta.
Nagyon finom, illatos őszi sütemény.