Sütőtök pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek nádcukor
  • 1 tojás
  • 1 ek olaj
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg darált keksz (lehetőleg kakaós)

A töltelékhez:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • olaj
  • fahéj
  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás
  • 2 ek nádcukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

Elkészítése:

A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk kevés (olíva)olajjal és megszórjuk a fahéjjal (érdemes kipróbálni a készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket is, isteni illatot ad, miközben sül).

Előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd miután kihűlt, botmixerrel pürésítjük.

A pite tésztájához a lisztbe elkeverjük a vajat, cukrot, tojást. Jól összedolgozuk, majd hűtőbe tesszük legalább 20 percre.

A második, kekszes réteget is elkészítjük. Az étcsokoládét kevés olajjal vízgőz fölött kiolvasztjuk, majd hozzákeverjük a darált kekszet. Kenhető massza lesz belőle.

Nyújtsuk ki a hűtőből kivett pite tésztáját, helyezzük az előzőleg kivajazott piteformába, erre kenjük rá a kekszes masszát is.

A sütőtök krémhez a pürésített tökhöz hozzáadjuk a cukrot, tojást, vaníliás pudingport és a mascarponét is. Jól kikeverjük, majd a formába öntjük.

A pitét 170 fokon sütjük kb 35-40 percig. Nézzünk néha rá, nehogy megégjen a teteje (takarjuk le fóliával, ha szükséges).

Hagyjuk jól kihűlni, vagy készítsük el fogyasztás előtt 1 nappal, 1 éjszaka a hűtőben csak segít rajta.

Nagyon finom, illatos őszi sütemény.