Bolognai párnák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 16 darabhoz:

  • 2 cs (4 lapos) leveles tészta
  • 1 tojás
  • szezámmag

Töltelékhez:

  • 30 dkg darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek étolaj vagy 1 ek zsír
  • 1 kk zúzott fokhagyma
  • 6-7 friss batsalikom levél vagy 1 tk tasakos/morzsolt
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 púpos tk fűszerpaprika
  • 1/2 kis konzerves paradicsompüré (kb 40 g)
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A mirelit leveles tésztát hagyjuk szobahőmérsékleten kiengedni.

A töltelékhez a vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a zsiradékon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a darált húst és addig pároljuk, amíg morzsára fehéredik.

A tűzről levéve hozzákeverjük a fokhagymát és a fűszereket, ha száraz, öntünk alá egy kevés vizet és időnként kevergetve addig főzzük (15-18 perc), amíg a leve el nem párolódott. Végül hozzáadjuk a paradicsompürét és elzárjuk a lángot, majd félretesszük, hogy lehűljön.

A tésztalapokat enyhén lisztezett felületen kissé hosszúkásra sodorjuk és középen (keresztben) ketté vágjuk.

Gondolatban kettéosztjuk és az egyik felének a közepén egy X-et vágunk. A széleit megkenjük tojással, a sima felére ráteszünk egy csapott ek húsos tölteléket, megszórjuk egy csipet reszelt sajttal és a bevágott oldalát ráhajtjuk. Az ujjunkkal kissé lenyomkodjuk a széleit, a tetejét megkenjük tojással, ízlés szerint szórunk rá szezámmagot.

Sütőpapírral bélelt lemezre téve előmelegített sütőben 210 fokon szép aranybarnára sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!