Szőlős muffin ropogós-édes morzsával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cs sütőpor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 5 dkg darált dió
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tojás (nagy)
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 1,5 dl tejszín (20 %-os)
  • csipet só
  • 1 nagy fürt szőlő

Édes morzsához:

  • 3 dkg vaj
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 púpozott ek liszt

Elkészítése:

A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket és óvatosan távolítsuk el a magokat (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani és a kés hegyével egy gyors mozdulattal eltudjuk távolítani a magokat).

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat és keverjük össze.

A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát.

A muffin formát béleljük ki papírral vagy szilikon formákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét édes morzsával.

Az édes morzsához a hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze. Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.

Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.