Hal-csorba

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Hozzávalók az alapléhez:

  • 1 db balatoni ponty egészben ( kb 1,5 kg)
  • fél citrom
  • 2 db babérlevél
  • zöld fűszerek: tárkony, kapor, lestyán, petrezselyemzöld
  • 1 tk tartósítószer mentes ételízesítő
  • 1 nagy fej hagyma
  • só, szemes fekete bors

A leveshez:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg zöldbab (nálam Juliskabab)
  • 10 dkg zöld borsó
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 ek teljes kiőrlésű búza liszt
  • 1 dl házi paradicsom sűrítmény
  • 2-3 szál kapor és lestyán
  • 1 tk Bors Magic (korpacibere helyett, ha nincs akkor egy jó marék savanyú káposzta)
  • őrölt bors

Elkészítése:

Az alaplé készítése :

A halat hideg vízben feltesszük egészben főni, hozzáadjuk a megmosott citrom karikákat, babérlevelet, csokorba kötött zöld fűszernövényeket, a hagymát, a borsot és az ételízesítőt.

Forrástól számítva kb.15-20 percet főztem, közepes hőfokon. Lezártam a lángot.( Nagy adag volt, még két alkalommal készítek belőle levest).

Leves készítése:

A felaprított sárgarépát, petrezselymet, az apróra vágott hagymát az olajon egy csipet sóval megdinszteljük, majd ráhintjük a lisztet, összekavarjuk és felengedjük 2-3 dl hideg vízzel.

Hozzá adjuk a paradicsom sűrítményt, a hal alaplevet, kb fél liternyi mennyiséget, hozzáadjuk a felaprított lestyánt és a kaprot.

Kis lángon főzzük belerakjuk a zöldbabot és a borsót. Egy kis őrölt borssal ízesítjük, majd beletesszük a Bors magicet. Ha szükség utána ízesítünk.

Felszeleteljük a halat és beletesszük a forró levesbe. Máris kínáljuk.

Lehet mellé tejfölt kínálni.

Tipp:

Ez a remek leves saját ötlet alapján készült. Csorbákat (savanykás leves) kedvelő ember vagyok, számtalan változatban készítettem már.

Gondoltam miért is ne lehetne halból is elkészíteni? :-) Nem okozott csalódást, jó étvágyat kívánok! Csak ajánlani tudom, annyira finom!:-). remek karácsonyi fogás is lehet. Cukorbetegek étrendjébe is ajánlani tudom.