Kürtőskalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt (lehet sima, teljes kiőrlésű búza, tönköly fehér, világos rozsliszt, akár keverve is)
  • 3 dkg élesztő 1,5 dl tejben pici cukorral felfuttatva
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 4 ek cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek vaníliaaroma
  • csipet só

Forgatáshoz:

  • olvasztott vaj
  • darált dió, cukor

Elkészítése:

Tésztát gyúrunk a hozzávalókból a felfuttatott élesztővel. Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk, felvágjuk annyi darabra, amennyi kalácsot szeretnénk, majd feltekerjük a formákra úgy, hogy fedje a tészta egymást.

Olvasztott vajjal vagy olajjal lekenjük, majd csak simán cukroba vagy dióval elkevert cukorba hempergetjük a kalácsokat.

A kész kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk és 170 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Tipp:

Mivel nekem nincs formám, így papírtörlő gurigából készítettem, amit kettévágtam és alufóliával körbetekertem, majd olívaolajjal átkentem, így biztos könnyen lejön róla a megsült tészta.