Omlós sajtos pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 35 dkg finomliszt
  • 35 dkg rétesliszt
  • 35 dkg margarin (hideg)
  • 175 g tejföl
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 2 cs instant élesztő
  • 1 csipet kristálycukor
  • só (ízlés szerint)

Továbbá:

  • 1 tojásfehérje
  • kb 7-10 dkg sajt (reszelt)

Tetejére:

  • 1 tojás
  • kb 15 dkg sajt (reszelt)
  • egész kömény

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Utána a tészta többi hozzávalóit (kivéve a tojás fehérjét és a sajtot) is beletesszük, majd jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.

Konyharuhával letakarjuk és 10 percig pihentetjük.

Lisztezett, sík felületen a tésztát félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és a kimaradt tojásfehérjével lekenjük, majd rászórjuk a 7-10 dkg reszelt sajtot.

eltekerjük, mint a bejglit, a két végét összecsipkedjük, kissé benyomkodjuk, majd a sodrófával kicsit lenyomkodjuk. Letakarjuk és megint 10 percig pihentetjük.

Utána kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és a tetejét lekenjük a felvert egész tojással, majd megszórjuk a reszelt sajttal és a köménnyel. Végül kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorba beletesszük a pogácsákat, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon szép, világos, aranybarnára sütjük.

Tipp:

Pogácsaszaggató átmérője: 4 cm