Máglyarakás

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6 szikkadt kifli kalács
  • 4 tojás
  • 8 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió 5 dkg cukorral elkeverve
  • 10 dkg mazsola (el is maradhat)
  • kevés rum vagy aroma
  • 1/2 kg alma hámozva és szeletelve
  • baracklekvár
  • csipet só

Elkészítése:

Először a mazsolát beáztatjuk a rumba vagy az aromába,amit kevés vízzel hígítunk.

A kifliket felkarikázzuk.

A tojássárgákat a cukorral elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejet, egy csipet sót és a felkarikázott kiflikre öntjük, amit egy mély tálba tettünk. Párszor óvatosan átforgatjuk, hogy mindenhol egyenletesen befedje a massza.

Egy jénai tálat vagy tepsit kivajazunk és zsírozunk és belerétegezzük a hozzávalókat. Először a kifli 1/3-adát tesszük a tál aljára, rá a mazsola fele, majd a dió fele, erre jön a lekvár, amiből kb 2-3 evőkanállal csorgatunk a dió tetejére. Ezt a műveletet újból megismételjük, rá jön a maradék kifli, majd a szeletelt almát szépen elhelyezzük a tetején.

175 fokon kb 40 percig sütjük, hogy a teteje világos barna legyen.

Amíg sül, a tojások fehérjét csipet sóval felverjük és ha már kemény a hab, beletesszük a maradék lekvárt, összekeverjük és a megsült tészta tetejére simítjuk, majd visszatoljuk a sütőbe kb 10-15 percre.

Jó étvágyat hozzá!

Ez az az édesség, ami annál finomabb minél tovább áll, de frissen is isteni.