Körtés húsos pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 12, 5 dkg hideg vaj
  • 1 kk só
  • 1 tojás
  • 1 – 2 ek hideg víz

Töltelék:

  • 35 dkg darált hús ( lehet csirke, pulyka, sertés )
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 1 kk csilipehely
  • 2 nagyobb körte
  • 1 tojássárgája
  • só, bors
  • aprított rozmaring

A tetejére :

  • 1 tojás
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt,
  • 1 kk só

Elkészítése:

A tésztát gyors mozdulatokkal összeállítjuk és átlátszó fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.

A finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Kevés víz hozzáadásával a húst puhára főzzük.

A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, az egyik körtét lereszeljük, a másikat felkockázzuk, majd a raguhoz adjuk. Ízesítjük, végül hozzákeverjük a tojássárgáját.

A tésztát egy pite vagy tortaformába nyújtjuk úgy, hogy legyen egy kis pereme is, villával megszurkáljuk majd sütőpapírt fektetünk rá, erre szárazbabot vagy lencsét szórunk és 180 °C – on, 14 perc alatt elősütjük.

Az elősütött tésztára ráhalmozzuk a körtés ragut, a tetejére ráöntjük a szószt és további 35 – 40 percig sütjük.