Padlizsános húsgolyók

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint
  • 1 csokor csokor petrezselyem zöld
  • néhány szál metélőhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 ek reszelt sárgarépa
  • 1 ek apró szemű zabpehely
  • 2 ek reszelt trappista és parmezán
  • 1 el zsemlemorzsa

A padlizsános ragu hozzávalói:

  • 1 db nagyméretű padlizsán
  • 1 kápia és 1 sárga tv paprika
  • 1 fél szál póréhagyma
  • 2,5 dl sűrű paradicsomlé( én házi készítésű paradicsomot használtam)
  • 2 tk. méz ( cukorbetegek édesítőt használjanak)
  • 2 ek.olívaolaj
  • egy fél citrom leve
  • só, frissen őrölt bors, kis csipetnyi csili
  • 1 tk durum búzaliszt

Elkészítése:

Egy tálba beleteszem a darált húst. A reszelő kisebb fokán lereszelem a sárgarépát, hozzáadom a darált húshoz, összekeverem a zsemlemorzsával a sajt felével.

A fokhagyma gerezdet is leszoktam reszelni és úgy teszem a húsos masszához.

A tojást feltöröm a darált húshoz adom.

Fűszerezem sóval, borssal, paprikával, apróra vágott petrezselyem, metélő hagymával. Megízlelem, és ha szükség utánaízesítek.

Jó, ha egy kicsit tudjuk pihentetni a masszát így jobban összeérnek az ízek.

Sütés előtt vizes kézzel diónyi gömböket formázok, beleforgatom a zsemlemorzsába kevert sajtba és serpenyőben közepes lángon kisütöm.

A padlizsánt középen kettőbe vágtam, felét betettem sülni a sütőbe ( épp padlizsánkrém készült és azzal együtt sült). A másik felét felkockáztam, majd lesóztam és egy pici friss citromlevet csavartam rá ( nem szeretem, ha megbarnul a padlizsán).

Közben felaprítottam a paprikát, a hagymát.

Egy teflonserpenyőbe olívaolajat tettem, majd rádobom a kinyomkodott padlizsánt, egy kicsit körbe pirítottam, majd hozzáadtam a hagymát, és a paprikát Ízesítettem egy kis
csilivel.sóval,borssal, rácsepegtetem a mézet ( cukorbetegek használjanak édesítőszert),majd ráhintettem a lisztet.

Kicsit pirítottam,majd felengedtem kb 1 dl hideg vízzel és a paradicsomlével (nálam sűrű héjával együtt turmixolt), ami a csavart adja, beletesszük a a héjából kikapart fél sült padlizsánt.

Egy-két percig hagytam rotyogni , majd tagliatelli tésztával és a húsgolyóval tálaltam

Tetejére parmezán forgácsot hintettem.

Tipp:

Melegen, hidegen egyaránt finom a húsgolyó. Én most a padlizsános ragu feltétjeként kínáltam.

A padlizsános ragu remek vegetáriánus étel a húsgolyó nélkül :-).

Tipp. amikor padlizsánt sütünk tegyünk a fagyasztóba, így könnyen el lehet készíteni,nincs vele sok munka.