Almás túrós béles

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg margarin
  • 8 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 2 – 3 ek tejföl
  • 1 kk sütőpor

Almás töltelék:

  • 1 kg alma
  • 1 / 2 citrom leve
  • 1 – 2 ek cukor – az alma édességétől függően
  • 1 tk őrölt fahéj

Túrós töltelék :

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 – 4 ek cukor
  • 2 ek búzadara
  • csipetnyi só
  • mazsola

továbbá:

  • búzadara a szóráshoz
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.

Az almát megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük, a levétől alaposan kinyomkodjuk, hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat, a cukrot és megpároljuk.

A túrós töltelékhez a tojást ketté választjuk, a fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd a többi hozzávalót krémesre keverjük, végül összeforgatjuk a tojáshabbal.

A tésztát kétfelé osztjuk az egyik felét egy sütőpapírral bélelt ( 20 x 30 cm ) tepsibe nyújtjuk, villával megszurkáljuk, megszórjuk kb 2 ek darával és eloszlatjuk rajta a kihűlt, párolt almát.

Az almás részre rásimítjuk a túrós tölteléket, megszórjuk 2 ek darával és ráfektetjük a másik tésztalapot.

A sütemény tetejét villával megszurkáljuk és lekenjük enyhén felvert tojással.

180 °C – on, kb 35 – 40 percig sütjük.