Tárkonyos zöldségleves fürjtojással

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 fej lila hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 2 nagy sárgarépa
  • 1/4 zeller
  • 1 nagy fehérrépa
  • 2 db közepes burgonya
  • 1 tálka zöldborsó

Továbbá:

  • 1 evőkanál ecetes tárkony
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 kanál liszt
  • só, bors, kurkuma
  • fürjtojás
  • petrezselyemzöld
  • 1/2 citrom leve

Galuskához:

  • 1 tojás
  • 2-3 kanál liszt

Elkészítése:

A hagymát apróra felvágjuk és az olajon megdinszteljük. A répákat és a burgonyát apróra felkockázzuk, majd a borsóval együtt a hagymára szórjuk.

Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával és egy kevés vizet aláöntve, lefedve majdnem puhára pároljuk a zöldségeket. Míg párolódik a zöldségalap, addig a tejfölben elkeverjük a lisztet és a vágott ecetes tárkonyt.

A galuskához pedig a tojás elkeverjük a liszttel. Mikor a zöldségek már majd nem teljesen puhák, felöntjük az alapot kb. 1,5 l vízzel és felforraljuk.

Utána ízesítjük a levest sóval és borssal. A végén behabarjuk a tárkonyos tejföllel, kiskanállal beleszaggatjuk a galuskákat és készre főzzük a levest.

Tálaláskor citromlével, tejföllel, főtt fürjtojással és vágott petrezselyemmel adjuk asztalra a tartalmas levest.