Almás rétes kehelyben

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csomag fahéjas almás keksz
  • 2 nagyobb alma
  • 5 evőkanál (barna)cukor
  • csipet só
  • 1 kanál vaj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 kanál víz
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 250 g mascarpone
  • ízlés szerint 1-2 kanál porcukor
  • 1 mokkáskanál vanília esszencia
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

Az almákat meghámozzuk, csumáját kivágjuk, majd apróra felkockázzuk.

A cukrot egy teflon serpenyőbe szórjuk és felolvasztjuk, karamellizáljuk. Mikor szép mély barna a színe, hozzáadjuk a vajat és kevergetve felhabosítjuk, mártássá forraljuk. A karamellt ízesítjük a csipet sóval és a fahéjjal. A rotyogó mártásba szórjuk az almakockákat és keverget kb 5 perc alatt megpároljuk benne.

Az étkezési keményítőt feloldjuk a vízben, majd csurgatva az almához keverjük. Kissé besűrűsödik tőle, krémes lesz. Elzárjuk alatta a tüzet és teljesen kihűtjük.

A mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vanília esszenciát és elektromos habverővel felhabosítjuk. A tejszínt felverjük habbá és óvatosan, hogy ne törjön össze, a mascarponéhoz forgatjuk.

A kekszet aprítógépbe töltjük és morzsalékosra zúzzuk (ha nincs gép, tegyük egy zacskóba és nyújtófával törjük össze). Nincs más hátra, mint a desszert összeállítása.

A kelyhek aljába kekszmorzsát szórunk, erre jön egy réteg mascarpone krém, majd egy réteg karamellás alma. A végén jöhet egy réteg krém. A kelyhek tetejét morzsával és egy kevés karamell szósszal díszítjük. Behűtve tálaljuk.