Bakonyi tarhonyaleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kanál zsír vagy 2-3 kanál olaj
  • 1 csésze házi tarhonya / nem úttörőgombóc!! /
  • 1-1 szál sárgarépa és fehérrépa
  • 2 szem burgonya
  • 1 szál Gyulai kolbász
  • 1 csokor petrezselyem
  • 200 ml tejföl
  • ízlés szerint só
  • őrölt fekete bors
  • pirospaprika, őrölt kömény

Elkészítése:

A hagymát felaprítjuk és a zsiradékon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve addig sütjük,míg kap egy kis színt. Félre húzzuk és megszórjuk a fűszerekkel.

A zöldségeket megpucoljuk, a répákat kisebb, a burgonyákat közepes kockákra felvágjuk. A tarhonyát visszatesszük a tűzre, hozzászórjuk a zöldségeket és hirtelen átsütjük az egészet /1-2 perc /.

Felöntjük kb. 1,8-2 liter vízzel, hozzáadjuk a fele mennyiségű felaprított petrezselyemzöldet, utána sózzuk és letakarva, lassú tűzön puhára főzzük a levest. Míg fő a leves, addig a kolbászt felkarikázzuk / én negyedeltem is /, és kevés olajon zsírjára lepirítjuk.

Mikor elkészült minden, akkor a sült kolbászt a levesbe keverjük, a tejföllel behabarjuk és a végén megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel is. A levest forrón tálaljuk.

Érdemes éppen annyit főzni a levesből ami elfogy, mert a tarhonya magába szívja a nedvességet és totál besűrűsödik az egész.

Persze akkor is meg lehet enni, csak akkor főzelék fílingje lesz.