Spenótos rizottóval töltött gomba

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 közepes méretű barna csiperke gomba
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 kanál olaj
  • 100 ml fehérbor
  • kb 6,5 dl zöldség vagy húsalaplé
  • 250 g bébi spenót
  • 150 g kerek szemű rizs
  • só, bors
  • 50 g parmezán
  • 2-3 kanál vajkrém

Továbbá:

  • 250 g tejföl
  • 150 g reszelt sajt
  • 50 g vaj

Elkészítése:

Első lépésben a rizottót készítjük el.

A rizst szitába öntjük és folyó víz alatt alaposan átöblítjük, majd lecsepegtetjük.

Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és az aprított hagymát és fokhagymát kissé lepirítjuk. Mikor lepirult a hagyma, hozzáadjuk a rizst és kevergetve addig sütjük, míg “csikorgóssá” nem válik.

Ekkor hozzá adjuk a gombák felaprított tönkjét, a bort, az alaplevet, majd ízesítjük a rizst sóval és borssal. Néhányszor megkevergetve, fedő nélkül pároljuk tovább. Ha kell, pótoljuk alaplével a rizottót, hogy jó krémes legyen az állaga. Amikor már majdnem elkészült, akkor hozzákeverjük a bébi spenótot és levesszük a tűzről.

Mikor langyosra kihűlt, hozzáadjuk a reszelt parmezánt és a vajkrémet.

A gombákat leöblítjük, leitatjuk róluk a felesleges vizet és egy tűzálló tálba lerakosgatjuk belsejükkel felfelé. Vajdarabkákat teszünk közéjük és megtöltjük őket a rizottóval.

A töltött gombák tetejére 1-1 kanál tejfölt teszünk, majd megszórjuk reszelt sajttal.

180°C-os sütőben pirulásig sütjük. Egy nagy adag salátával forrón tálaljuk.