Puha szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 5 ek cukor
  • 1 tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • rumaroma
  • 3,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • sütéshez kb 1 l étolaj
  • tálaláshoz porcukor, lekvár, puding, bármi, ízlés szerint

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrom, bedagasztom, majd meleg helyen letakarva a duplájára hagyom kelni (40-50 perc, a szoba hőmérsékletétől függ).

Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrom, kb másfél ujjnyira nyújtom, egy pohár vagy bögre segítségével kiszaggatom, az ujjammal mélyedést nyomok a közepébe és újra kelni hagyom, amíg szépen megnőnek a fánkok.

Legalább 4-5 ujjnyi olajat melegítek egy lábasban, majd kis lángon, először a lyukas oldalával lefelé sütöm, majd a másik oldalát is aranybarnára sütöm. Érdemes oldalra állítva letenni őket az olajból való kiszedés után, így jobban lecsöpög a zsiradék.

Porcukorral meghintve, házi lekvárral tálalom, de finom lehet pudinggal is.