Zöldséges sajtleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál margarin
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dl tej
  • kb 7 dl víz
  • ételízesítő
  • bors
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A hagymát és a zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük (vagy nagyon apróra vágjuk), majd a margarinon megpároljuk.

Felengedjük a vízzel, fűszerezzük (ételízesítő, só, bors, de én csempésztem bele egy kis kakukkfüvet is) és puhára főzzük.

Ha megfőtt, hozzáadjuk a tejet és a tejszínben simára elkevert lisztet. Összeforraljuk és már kész is. Reszelt sajtot teszünk a tányérunkba és rámerjük a forró levest.

Tipp:

Margarin helyett lehet olajat is használni. Ha nincs tejünk, akkor elég csak a tejszín, viszont a víz a tej mennyiségével több legyen. Ha nincs tej és tejszín sem, még mindig variálhatjuk a levesünket, úgy hogy a lisztet kb 2 dl tejfölbe keverjük el és ezzel habarjuk be. A habarás hőmérsékletét minden esetben egyenlítsük ki a levessel, hogy ne legyen pöttyös a levesünk. Mi levesgyönggyel szoktuk fogyasztani.