Holland morzsás, almás lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 10 dkg puha vaj

Almakrémhez:

  • 1 kg alma, meghámozva és kis kockákra vágva
  • 8 dkg cukor
  • 2 tk őrölt fahéj

Morzsához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 5 dkg dió durvára vágva

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, gömbölyűre formázzuk és műanyag zacskóba téve a hűtőbe tesszük egy éjszakára, vagy legalább 1 órára.

Kivajazunk, lisztezünk egy 26 cm-es piteformát és előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

A tésztát lisztezett deszkán kb 29 cm-es körlappá nyújtjuk. Áttesszük a formába, a széleit levágjuk, majd megszurkáljuk az alját egy villával, aztán sütőpapírral, majd szárazbabbal borítjuk. 12 percig sütjük, majd a súly eltávolítása után még 5 percig sütjük. Ezután félretesszük.

4. Az almát, a vajat, a cukrot és a fahéjat egy edényben addig főzzük alacsony lángon, amíg az almakockák megpuhulnak és kicsit szétesnek. Ekkor lehúzzuk a tűzről.

A morzsához a hozzávalókat késes betétű robotgépben fél perc alatt elkeverjük vagy kézzel összemorzsoljuk. A krémet elsimítjuk az elősütött tésztán és rászórjuk a diós morzsát.

Visszatesszük a sütőbe és 30 perc alatt készre sütjük.