Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tk sütőpor
  • 2 ek cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • kevés tejszín

Töltelék:

  • 1-1,5 kg alma
  • kekszmorzsa
  • fahéj
  • 2 ek cukor
  • 1/2 citrom

Elkészítése:

Először a száraz hozzávalókat keverem össze (liszt, só, cukor, sütőpor), ebbe morzsolom bele a hideg vajat. Mehet hozzá 1 egész tojás és 1 tojássárgája (a fehérjét a tetejére használjuk fel). Az egészet jól összedolgozzuk. Kevés tejszínnel lehet a tésztát lazítani. Nekem kb fél dl ment bele.

Közepes méretű tepsibe nyomkodjuk a a tészta felét. Ezt megszorjuk nagyjából 1 maréknyi darált keksszel.

Az almákat jól megmossuk, meghámozzuk majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megszórjuk cukorral, fél citromlevét ráfacsarjuk, majd megszórjuk tetszés szerint fahéjjal és jól elkeverjük.

Ezt a tölteléket kenjük rá a tepsiben lévő tésztára. A tészta másik felét kinyújtjuk és befedjük a tölteléket vele. Tetejét megkenjük a megmarad tojásfehérjével és villával megszurkáljuk, hogy sütés közben a gőz távozhasson.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 35 percig sütjük.