Bakonyi betyárgombóc galuskával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált hús
  • 2 tojás
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 paprika
  • 1 tk pirospaprika
  • 30 dkg csiperke gomba (üveges is lehet)
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

A galuskához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 1 dl víz
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A darált húst összekeverjük a tojásokkal, zúzott fokhagymával, tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, majd annyi zsemlemorzsát adunk a masszához, hogy könnyen formázható legyen. Diónyi nagyságú gombócokat formázunk és félretesszük.

Kevés olajon megdinszteljük a megtiszított és apróra darabolt hagymát, rászórjuk a pirospaprikát, majd felengedjük 2,5 dl vízzel.

Beletesszük a feldarabolt, kicsumázott paprikát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Néhány perc múlva a húsgombócokat is beletesszük, lefedve főzzük. Fontos, hogy ne kevergessük az ételt, hanem inkább rázogassuk az edényt, így nem törnek össze a gombócok.

15 percig főzzük, majd a gomba szeleteket hozzáadva az egészet készre főzzük.

A lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a raguhoz, néhányszor összerázzuk, majd amikor rotyogni kezd, levesszük a tűzről.

A lisztből, tojásból, sóval, kevés vízzel galuskatésztát keverünk és sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor feljön a víz tetejére, akkor szűrőkanállal kiszedjük. Víz alatt leöblítjük és jól lerázzuk.

Egy tálba tesszük és egy evőkanál étolajjal összekeverjük.