Fantasztikus szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Barna piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál víz
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál kakaópor

Fehér tészta:

  • 6 tojásfehérje
  • 220 g kristálycukor
  • 100 g vagdalt, pirított dió
  • 1 meggybefőtt lecsepegtetve
  • 160 g finomliszt

Krém:

  • 6 tojássárgája
  • 200 g kristálycukor
  • 300 ml tej
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 250 g vaj vagy margarin

Csokimáz:

  • 160 g ét vagy tejcsoki
  • 20 g vaj
  • 50 ml habtejszín

Díszítés (opcionális):

  • kb 50 g fehércsoki
  • 1 ek étolaj

Elkészítése:

Barna lap:

A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, az olajat és vizet és óvatosan összeforgatjuk. Végül a kakaóporral elkevert lisztet forgatjuk bele óvatosan.

Előmelegített sütőben 180 fokon, 26*36 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben vagy sütikeretben megsütjük kb 15-20 perc alatt. Langyosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és teljesen kihűtjük a lapot. Ne ijedjünk meg, vékony lesz!

Fehér lap:

A diót nagyobb darabokra vágjuk és megpirítjuk egy száraz serpenyőben.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény bahhá berjük, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és lecsepegtetett meggyet.

Sütőpapírral bélelt, 26*36 cm-es tepsiben vagy keretben, 180 fokon sütjük 20-25 percig. Langyosan lehúzzuk róla a papírt, majd teljesen kihűtjük.

Krém:

A krémhez a tojássárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel csomómentesre, majd alacsony hőfokon folyamatosan kevergetve, addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Sűrűn kevergetve teljesen kihűtjük a krémet.

A puha vajat hozzáadjuk a krémhez és robotgéppel az egészet jól kihabosítjuk.

Összeállítás:

Alulra kerül a barna piskóta, erre kenjük a krémet, majd befedjük a fehér lappal.

Díszítés:

A csokimáz hozzávalóit összeolvasztjuk.

A díszítéshez a fehércsokit felolvasztjuk az olajjal, majd habzsákba kanalazzuk és nem hagyjuk kihűlni.

A csokimázat egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, majd a fehércsokival csíkokat húzunk a mázra, amíg az meg nem szilárdul. Egy kés hegyével jobbról-balra csíkokat húzunk a csokiva, majd a csíkok között balról-jobbra újabb vonalakat húzunk. (Ez a fehércsokis díszítés akár el is maradhat.)

Az egész sütit legalább 3 órára betesszük a hűtőbe.

Szeletelni forróvizes késsel a legegyszerűbb. Ekkor a kést forró vízbe mártjuk, letöröljük, majd bejelöljük vele a szeleteket. Ha a csokit bejelöltük, akkor teljesen átvágjuk a süteményt. Nekünk ebből az adagból 30 szelet sütink lett.

Próbáljátok ki! Nagyon finom és kiadós süti.