Almás pite kakaós tésztából

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 46 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1 kg alma (hámozva)
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítése:

Meghámozzuk az almákat, magházukat eltávolítjuk és lereszeljük. Cukorral és fahéjjal addig pároljuk, amíg az alma leve szinte teljesen el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát, a vaníliás cukrot és langyosra hűtjük.

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd két részre osztjuk úgy, hogy az egyik rész kicsivel nagyobb legyen. Lisztezett munkafelületen mindkettőből egy-egy közepes tepsiméretű lapot nyújtunk. A nagyobbat a kivajazott, lisztezett tepsi aljára terítjük és rásimítjuk a tölteléket.

A kisebbet derelyevágóval vagy késsel kb 2 cm széles csíkokra vágjuk és rácsot készítünk belőle az almatöltelék tetejére.

200 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük. Langyosra hűtve szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.