Almával töltött szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • olaj a sütéshez
  • 5 dkg dió
  • 5 dkg baracklekvár
  • őrölt fahéj
  • 1/2 citrom leve
  • 2 alma
  • 3 cl rum
  • 10 dkg vaj
  • 6 tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 50 dkg finomliszt
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőből 1 dl langyos tejjel, kevés porcukorral és liszttel kovászt készítünk, amit azután meleg helyen megkelesztünk.

A liszthez adjuk a megkelt élesztős tejet, hozzáöntjük a maradék langyos tejjel elkevert tojássárgájákat, a porcukrot, csipetnyi sót és az egészet lágy tésztává dolgozzuk össze. A felolvasztott vajat fokozatosan beledolgozzuk és apránként hozzáadjuk a rumot is. A tetejét meghintjük liszttel és letakarva meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Az almákat felaprítjuk, meglocsoljuk citromlével, meghintjük őrölt fahéjjal. A diót durvára vágjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk és kb 7*7 cm-es négyzetekre vágjuk. A közepükre halmozunk egy kevés lekvárt, kevés fahéjas almát, megszórjuk dióval és befedjük egy másik lappal, majd kiszúrjuk a fánkokat. A széleiket lenyomkodjuk, a tetejüket vékonyan megkenjük olajjal és letakarva további 30 percig kelesztjük.

Egy nagy edényben olajat forrósítunk és beleteszünk annyi fánkot, hogy kényelmesen elférjenek. Lefedjük, 2 percig sütjük, majd megfordítjuk és most már fedő nélkül aranysárgára sütjük.

A forró fánkokat papírtörlőre szedjük, megszórjuk vaníliás porcukorral és azonnal tálaljuk.