Almás sütőtökkrémleves

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 2 édes alma
  • 50 dkg felkockázott sütőtök
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 2-3 ek barna cukor
  • csipet só
  • csipet őrölt színes bors
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 2 dl habtejszín
  • 5-6 dl almalé

Karamellizált almához:

  • 2-3 édes alma
  • 2-3 ek barna cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 dl almalé

Elkészítése:

Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és pároljuk üvegesre. Ezután szórjuk meg a barna cukorral és kevergetve karamellizáljuk még pár pillanatig, majd adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt.

Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színes borssal, keverjük össze és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.

Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.

Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.

Az almát pucoljuk meg, majd távolítsuk el a magházat és ízlés szerint kockázzuk fel.

A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze és öntsük fel az almalével.

Ezután fedjük le a serpenyőt és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt és addig karamellizáljuk, még a leve szinte teljesen elpárolog.

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát és úgy kínáljuk.