Karamellás fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 20 fánkhoz:

  • 2 kiskanál porélesztő
  • 1,5 evőkanál kézmeleg víz
  • 1,2 dl kézmeleg tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg margarin
  • 30 dkg liszt + a dagasztáshoz
  • 2,5 dkg kakaópor
  • 2 tojás
  • 20 szem vajkaramella
  • étolaj
  • porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt összekeverjük a vízzel, a tejjel és 1 evőkanál cukorral, majd meleg helyen 10 perc alatt felfuttatjuk.

A megolvasztott margarint összekeverjük a liszttel, a kakaóporral, a tojásokkal és a maradék cukorral, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, tésztává gyúrjuk és belisztezett felületen további 5-6 percig dagasztjuk.

A tésztát enyhén kiolajozott edénybe tesszük és letakarva meleg helyen kb 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A tésztát belisztezett felületen átgyúrjuk (kb 5 perc), majd evőkanálnyi méretű tésztába csomagoljuk a karamellát és a golyókat sütőpapírral bélelt tepsin, 30 percig, meleg helyen állni hagyjuk.

Egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a fánkokat aranybarnára sütjük benne, majd porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.