Dédi nudlija

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 1 kg hámozott, kockákra vágott burgonya (újkrumpli nem jó hozzá!)
  • kb 25 dkg rétesliszt
  • egy nagy csipet só

Forgatáshoz:

  • pirított zsemlemorzsa vagy darált mák
  • dinsztelt, paprikás vöröshagyma
  • tejföl

Tálaláshoz:

  • lekvár, porcukor
  • reszelt sajt

Elkészítése:

A burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen áttörjük és kihűtjük.

A kihűlt burgonyához hozzádjuk a lisztet és a sót (nem kell hozzá sem tojás, sem zsiradék!), majd jó sokáig gyúrjuk. Amikor már nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edényhez, valamint jól összeállt, kész is a tészta.

Kissé lisztezett felületen 4 részre osztjuk a tésztát, majd egyenként kb ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A rudakat olyan felvágjuk kisebb darabokra, olyan hosszúra, amilyen hosszű nudlikat szeretnénk. A nudlik végeit kissé megigazítjuk, ellapítjuk.

A megformázott nudlikat forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Egyszerre ne tegyünk sok nudlit a vízbe! Amikor feljönnek a víz felszínére, még 2.3 percig főzzük. Ekkor kiszedjük és pirított zsemlemorzsába, darált mákba, vagy dinsztelt hagymába forgatjuk.

Készíthetjük édesen és sósan is.