Kelt csöröge

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral a melegített tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidolgozzuk. Fél órát meleg helyen, letakarva pihentetjük.

3 mm vastagra kinyújtjuk és tetszőleges formákat vágunk derelyevágóval.

Csiga alakzatokat is készítettem. 10 cm hosszú, 1,5 cm-es csíkokat vágunk és feltekerjük. Fogpiszkávól megtűzzük, hogy szét ne nyíljon.

A maradék tésztából rombuszokat vágtam. A forma felső részén 1,5 cm hosszan bevágtam és átfűztem a szemben lévő sarkát.

Forró olajban, fedő alatt kisütjük. Lecsepegtetjük a kisült csörögefánkot és vaníliás porcukorral megszórjuk.

Házi baracklekvárral fogyasztottuk.