Túrós táska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finomliszt átszitálva
  • 10 dkg vaj megolvasztva
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2,5-3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja

Túrós töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Tetejére:

  • 2 tojás
  • 1 teáskanál tejföl

Elkészítése:

Az élesztőt futtassuk fel 1 dl kézmeleg tejben, amihez adjunk egy teáskanál cukrot is.

Amíg ez élesztő dolgozik, addig szitáljuk tálba a lisztet, majd tegyük hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót, a puha vajat, tojássárgákat és végül az élesztőt. A tejet fokozatosan adagolva, kezdjük el dagasztani a tésztát. Lágy, fényes, hólyagokkal teli tésztát dagasszunk, ami a kezünkről leválik.

Meleg helyre téve, tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük a duplájára.

Közben készítsük el a tölteléket, amihez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval keverjük jól ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.

Borítsuk lisztezett felületre a megkelt tésztát. Nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra, majd szeleteljük, 10*10 centiméteres darabokra.

A négyzetek közepére halmozzunk bő egy evőkanál tölteléket, majd a tészta négy sarkát, hajtsuk egymásra és csípjük össze.

Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük, kis távolságot hagyva a táskák között, majd meleg helyen kelesszük még 30 percig.

Előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A süteményeket megkenjük a felvert tojás és tejföl keverékével és nagyjából 15 perc alatt, készre sütjük.